info@mercureoostende.be

green_key_logo

Net zoals wij met technologie een voortrekker willen zijn, willen wij bij Mercure Oostende ons ook onderscheiden door tot het uiterste te gaan om de aarde zo goed mogelijk te ontlasten.​

In een internationale context die wordt gekenmerkt door de fragiliteit van de energievoorziening en de toenemende effecten van de opwarming van de aarde, is het versnellen van de energietransitie meer dan ooit een prioriteit. Het impliceert blijvende transformaties in consumptiegewoonten en levensstijlen, ook in hotels!

Bij Mercure Oostende doen we ons uiterste best om op een weloverwogen en bedachtzame manier om te gaan met het verbruik van beperkte energiebronnen. Elke dag streven we ernaar om bewuste beslissingen te nemen om doelgericht te handelen in ons hele ecosysteem. Dit doen we onder andere door:

 • een weloverwogen en bewuste benadering van consumptie
 • stilstaan en de tijd nemen om te beoordelen of een bepaalde activiteit meer gestroomlijnd en efficiënter gemaakt kan worden

 

We zijn dan ook erg toegewijd aan het mogelijk maken van een duurzame toekomst voor gastvrijheid: het omarmen van een efficiënt gebruik van beperkte middelen is een cruciale eerste stap.

 • Wij geloven er heilig in dat de horeca zich continu en resoluut moet aanpassen om een ​​positief verschil te maken voor alle gemeenschappen en onze planeet. Het is onze verantwoordelijkheid om onze samenleving te helpen transformeren voor een duurzamere toekomst door onze verschillende manieren van consumeren uit te dagen.
 • De wereld heeft beperkte middelen (wetenschap toont aan dat zes van de negen planetaire grenzen reeds zijn overschreden) en het is essentieel dat deze anders worden beheerd. De wereldwijde energiecrisis en bevoorradingsbeperkingen zijn hier helaas een schrijnende herinnering aan.
 • Onze strategie is duidelijk: acties stimuleren en praktische veranderingen doorvoeren die ons samen naar een model leiden dat compatibel is met de grenzen van de planeet en tegelijkertijd waarde creëren op lange termijn voor al onze belanghebbenden.
 • We willen een bijdragend model worden – waarbij we proberen meer terug te geven dan we nemen – en ervoor zorgen dat we een voldoende gebruik van middelen afdwingen, maakt daar deel van uit.

 

We identificeerden onder andere deze vier belangrijke pijlers die veel energie verbruiken en die dringend zinvolle aanpassingen nodig hebben:

 1.  Airconditioning/Verwarming
  Het verlagen & handhaven van de temperatuur in onze hotels tot maximum 23 graden Celsius, ook in de kamers, of zelfs 17 graden Celsius in onbezette ruimtes (vergaderzalen, gangen, etc.). Dit levert een enorme energiebesparing op.

 2. Single-use plastics
  Zo vindt u in uw slaapkamer geen plastic bekertjes of andere wegwerpproducten meer. In de bar wordt je favoriete cocktail niet meer met een plastic rietje geserveerd.  Op het ontbijtbuffet verdwijnen de individuele verpakkingen en creeëren we niet alleen minder afval, maar ook een groter gemeenschapsgevoel.

 3. Lokale producten
  Op ons uitgebreide ontbijtbuffet vindt u naast vele eco- of bioproducten, zoals de bonen voor onze koffie, de muesli of het fruit dat we aanbieden, ook heel wat producten die vers gemaakt werden door lokale handelaren uit de buurt. Zo hebben we onder andere Granola à l’Ostendaise, gemaakt met draf (vezelrijke resten) uit de brouwketels van een lokale bierbrouwerij achter de hoek. Als je meer zin hebt in een hartig ontbijt kan je ook kiezen voor een schelletje “zeekieken” (kippewit met zeewier), verse huisbereide charcuterie van een streek- en delicatesseproductenwinkel op Oosteroever. Breng hier zeker ook eens een bezoekje! Het is meer dan de moeite waard en bovendien kan je er geraken met de elektrische overzetboot die vertrekt aan de Vistrap.

 4. Papierbesparing
  U zal ook merken dat wij slechts zelden iets afdrukken op papier. Bij het inchecken ziet u ons gegevens inbrengen in een smartphone in plaats van op een afgedrukt document, en bij het uitchecken geven wij standaard géén factuur mee, maar verzenden wij deze via e-mail.

 

Weet ook dat wij absoluut open staan voor uw suggesties. Duurzaamheid kent geen einddatum, daarom zetten wij ons continu en volhardend in voor een duurzaam toerisme voor vandaag én voor morgen.